Aube Champagne 

We trekken opnieuw naar Frankrijk, waar we het zuidelijkste gedeelte van de Champagne verkennen, een minder bekende streek. We gaan er op zoek naar kunst, cultuur, natuur en ons laten verleiden door de gastronomie.

Het programma ziet er als volgt uit

 

Donderdag 30 mei : Chalons en Champagne

We vertrekken om 6.30 uur op de parking in de Middenstraat te Denderleeuw.  We maken een tussenstop op de snelweg in de buurt van Saint-Quentin, voor een koffie met croissant.

Reims, de hoofdstad van de Champagne, laten we links liggen. We kiezen voor het iets zuidelijker gelegen Chalons en Champagne, dat ook wel la Venise Pétillante wordt genoemd.

Met een gids verkennen we het centrum van de stad, langs de drie mooie kerken die de stad rijk is : de Collégiale Notre-Dame-en-Vaux (UNESCO werelderfgoed), l’église Saint Alpin, bekend om haar ‘grisaille’ glasramen en de Cathédrale Saint-Etienne, met nog meer gekleurde glasramen. De stad heeft ook vele vakwerkhuizen  en middeleeuwse kelders.

Tijdens de middag geven we een uurtje vrij. Wie zich niet kan bedwingen, kan misschien al een eerste coupe Champagne gaan proeven.

Na de middag maken we een boottochtje op de rivieren die door Chalons stromen : de Marne, de Mau en de Nau, waarbij we ook ondergronds gaan !

We zetten onze rit verder en rijden door het Parc Naturel Regional de la Foret d'Orient, een mooi natuurgebied rond het Lac d’Orient, een artificieel meer dat werd aangelegd om de stad Parijs te beschermen tegen overstromingen van de Seine. We houden nog even kort halt in het dorpje Piney, waar een prachtige houten markthal staat.

We rijden door naar ons hotel in Magnant, waar we ons installeren voor een verblijf van 3 nachten. ‎

 

Vrijdag 31 mei : Renoir in Essoyes en wijn proeven in Les Riceys

We beginnen de dag met een bezoek aan Essoyes, het geboortedorp van Renoir. Onder leiding van een gids bezoeken we het atelier van Renoir en de ‘Espace Renoir’ een museum dat pas in 2016 werd geopend. We maken ook een wandeling door het dorpje, waarbij we verschillende plekken voorbijgaan waar ooit de schildersezel van Renoir stond.

We rijden vervolgens naar Les Riceys, een dorpje dat vooral bekend is omwille van het feit dat het  3 AOC’s (Appelation d’Origine Controlée) heeft : Champagne, Coteaux Champenois et Rosé des Riceys.

We bezoeken een lokale wijnbouwer (Champagne Morize) die ons de nodige uitleg geeft en uiteraard laat proeven. Bij de proeverij voorzien we ook een selectie van lokale kazen en brood, zodat we geen honger hoeven te leiden.

In de namiddag verkennen we Les Riceys, dat bestaat uit verschillende dorpjes, onder leiding van een gids. Wie liever een fikse wandeling maakt, kan kiezen voor een ‘vrije’ wandeling en op zoek gaan naar de Cadoles, iglovormige schuilhutten die door de wijnbouwers werden gebouwd in de omgeving van de wijngaarden.

 

Zaterdag 1 juni :  de abdij van Clairvaux

De abdij werd in 1115 gesticht door de heilige Bernard van Clairvaux en werd snel één van de grootste abdijen van de cisterciënzerorde. Vandaaruit werden heel wat dochterabdijen gesticht.

In 1792 werd ze opgeheven, als gevolg van de Franse Revolutie, waarna ze een armenhuis werd. Nog later werd het een tucht- en verbeterhuis. De abdijgebouwen doen tegenwoordig dienst als gevangenis.

We lunchen in de Lavoir des Moines.

Na de middag bezoeken we het stadje Bar-sur-Aube en/of verkennen het Parc Régional de la Forêt d’Orient.

 

Zondag 2 juni :  Champagne Launois

We verlaten ons hotel in Magnant en rijden naar Mesnil-sur-Oger, een Grand-Cru champagnedorp ten zuiden van Epernay.

We bezoeken er eerst het spectaculaire wijnmuseum Launois, waar we uiteraard gaan proeven, en rijden dan met de bus naar het kasteeldomein van Launois, waar we onthaald worden met een meergangen Champagne menu.

Na de maaltijd keren we terug huiswaarts.

 

 

 

 

We overnachten in Le Val Moret, een driesterrenhotel in Magnant, ten zuidwesten van Troyes.

De prijs voor deelname aan deze vijfdaagse reis bedraagt 550 €. De toeslag voor een éénpersoonskamer bedraagt 120 €. 

In de prijs zijn inbegrepen: verplaatsing met de bus, 3 overnachtingen in half pension, 2 lunches, 2 degustaties en alle inkomgelden en gidsen,

Bij de proeverijen heb je de mogelijkheid om wijnen en champagne aan te kopen, maar dat is uiteraard geen verplichting.


Een annulatieverzekering is optioneel en kost 25 EUR (Europ Assistance No Go City Trip).

Om in te schrijven voor deze reis, mail je zo snel mogelijk naar Frank en Els De Saedeleer - Van Cauter (of bel je naar 0477 688 760). 

Het voorschot van 200 € per persoon dient onmiddellijk betaald te worden op rekeningnummer BE48 4344 1685 0127 van Davidsfonds Denderleeuw. Het saldo moet betaald worden vóór 1 april 2019.

 

 

Contacteer ons

Wens je meer informatie over deze reis ?

Vul dit formulier in en we nemen binnen de 24 uur contact met u op.

captcha