Normandië - De Albasten Kust 

Tussen Dieppe en Le Havre ligt een bijna ononderbroken falaisekust van bijna 80 kilometer, die ook de Albasten Kust wordt genoemd.  Deze kust was zeer geliefd bij de impressionisten en vooral Monet heeft ze talrijke keren op doek geschilderd.

We bezoeken er vooral de kleine pareltjes, die bij de meeste rondreizen in Normandië over het hoofd gezien worden, maar we vergeten uiteraard ook de klassiekers niet, al proberen we daarvoor zoals steeds een licht andere invalshoek te kiezen voor ons bezoek.

Het programma ziet er als volgt uit (onder voorbehoud van kleine aanpassingen).

Dag 1 : langs de Opaalkust naar Saint-Valéry-en-Caux

We maken we een eerste stop in Neuville-sous-Montreuil, waar we een mooie  kartuizerabdij bezoeken.

Vervolgens rijden we door naar Mers-les-Bains, een klein kuststadje, waar we een wandeling maken langs de vele woningen uit de Belle-Epoque tijd.

(langs de Opaalkust zijn er nog vele alternatieven voor een tussenstop)

 

Dag 2 : Varengeville

We gaan de ganse dag naar Varengeville, een klein dorpje net ten zuiden van Dieppe. We bezoeken er l’église Saint Valéry en het cimétière marin. Het kerkje is te zien op verschillende schilderijen van Monet. Vervolgens maken we een wandeling in het Parc des Moutiers, een prachtige Engelse tuin of we bezoeken Shamrock, met de grootste collectie hydrangea's ter wereld.

’s Middags genieten we van een lunch in het Hotel La Terrasse, waar we aansluitend ook een wandeling kunnen maken op het strand, zodat we de falaisekusten ook van die kant kunnen bewonderen.

We brengen ook een bezoek aan de Manoir d’Ango, een hoeve uit de 16de eeuw, die goed bewaard is gebleven en getuigt van de rijkdom van de streek in deze periode.

Op de terugweg naar het hotel, houden we nog even halt in Veules-les-Roses, een schilderachtig dorpje waar we een wandeling maken langs de kortste rivier van Frankrijk, 1.8 km van de bron tot de monding.

 

Dag 3 : Le Havre en Etretrat

We brengen een bezoek aan Le Havre, een stad die in 2017 haar 500-jarig bestaan viert. We maken er een rondrit met de bus langs de voornaamste bezienswaardigheden van de stad, die tijdens de tweede wereldoorlog bijna volledig werd verwoest en op een verrassend moderne wijze werd heropgebouwd.  We maken een korte stop in église Saint-Joseph en in Saint-Adresse, een mondain voorstadje van Le Havre.

Nadien kan je kiezen tussen een vrij bezoek aan het Musée d’art moderne André Malraux, dat een indrukwekkende verzameling van de impressionisten heeft of vrije tijd in het centrum.

Op de terugweg, maken we nog een stop in Etretat, waar je de keuze hebt tussen een wandeling op de Falaise d’Aval en een vrij bezoek. 

 

Dag 4 : Fécamp en Amiens

De laatste dag starten we met een bezoek aan het Palais des Bénédictines in Fécamp, de plaats waar een benedictijnerlikeur uit de 16de eeuw werd ontwikkeld tot een enorm commercieel succes. Met de opbrengsten werd een ‘nieuwe’ abdij gebouwd. We brengen een bezoek onder leiding van een gids en maken aansluitend ook een degustatie van de likeur.

Voor we Fécamp verlaten, genieten we van een lunch.

Op de terugweg houden we nog even halt in Amiens, waar we een boottochtje maken in de hortillonnages, de beroemde tuintjes. 
(alternatief : bezoek aan de kathedraal van Amiens)

 

 

Contacteer ons

Wens je meer informatie over deze reis ?

Vul dit formulier in en we nemen binnen de 24 uur contact met u op.

captcha

 

Onderstaand artikel verscheen in Forum, het magazine voor bestuursleden van het Davidsfonds.