De Ahrvallei

Onze bestemming ligt deze keer op amper twee uurtjes rijden van Denderleeuw, maar het programma biedt toch opnieuw heel wat onbekende pareltjes : een combinatie van gezellige stadjes, verrassende kunst, ongerepte natuurgebieden en culinaire genoegens van hoog niveau !

Het programma van deze driedaagse reis ziet er als volgt uit :

 

DAG 1 : Bonn

Bonn, gelegen aan de Rijn even ten zuiden van Keulen, werd in 1949 uitgeroepen tot de voorlopige hoofdstad van West Duitsland.  Deze status bleef gelden tot de hereniging van Duitsland, waarna Berlijn weer de hoofdstad van het hele land zou worden. De beroemdste inwoner van Bonn werd in 1770 geboren : Ludwig van Beethoven.

We maken een wandeling met gids in het historische centrum van Bonn langs de Münsterbasiliek, het slot van de keurvorsten (vandaag universiteit), het oude stadhuis en natuurlijk ook een zicht op de Rijn, met aan de overkant het Zevengebergte.

Kleine snack voor het middagmaal (plaatselijke specialiteit : Reibekuchen mit Apfelkompott), waarna we een uurtje vrije tijd geven voor een verdere verkenning van de binnenstad.

Om 15.30 uur worden we verwacht in het Beethovenhuis. Na een introductie brengen we een vrij bezoek aan het geboortehuis van de componist.

We kunnen Bonn uiteraard niet verlaten zonder een vleugje muziek. Als hoogtepunt van deze eerste dag bieden we dan ook een concertje aan met enkele pianosonates van Beethoven, van deskundige commentaar voorzien en bovendien uitgevoerd op een originele pianoforte uit de tijd van Beethoven.

Vertrek naar het hotel in Bad Neuenahr

DAG 2 : de Ahrvallei

De Ahr is een zijrivier van de Rijn. Het is het meest noordelijke en op een na kleinste gebied in Duitsland: 520 hectare. De bodem bevat löss en vulkanisch gesteente. De wijnbouw bestaat in hoofdzaak uit rode wijnen : Spätburgunder, Frühburgunder en Portugieser.
Bad Neuenahr, ook bekend als kuuroord, is een perfecte uitvalsbasis voor een verdere verkenning van de Ahrvallei

Vertrek om 9.00 uur naar Altenahr, waar de wandelaars vertrekken voor een fikse wandeling langs de ‘Rotweinwanderweg’.  Het gaat onmiddellijk steil omhoog, door de wijngaarden. Onderweg hebben we voortdurend prachtige uitzichten op de Ahrvallei.

Wie een iets lichter programma verkiest, rijdt met de bus terug naar Mayschoβ voor een makkelijker stuk van de wandeling.

In Rech worden we opgewacht door onze ‘wijngidsen’, die ons deskundig inwijden in de wijnbouw en … ons al een eerste keer laten proeven in de ‘Hermitage’.

Tegen de middag komen we aan in Dernau, waar we de kelders van de wijnmanufactuur Dagernova induiken voor het vervolg van de degustatie.

De rest van de dag brengen we een bezoek aan de wijnmarkt van Ahrweiler, waar wijnbouwers uit de Ahrvallei hun waren tentoonstellen tijdens het jaarlijkse ‘Winzerfest’. Proeven kan en uiteraard is er ook voldoende gelegenheid om nog wat plaatselijke specialiteiten te degusteren. Ondertussen kan u uiteraard ook kennismaken met de historische monumenten van Ahrweiler. Omdat we hiervan ten volle willen profiteren, voorzien we ’s avonds dan ook geen avondmaal meer.

 

DAG 3 : de Eifel

Nauwelijks 200.000 jaar geleden was er in de Eifel een actief vulkaangebied. In het gebied ten noorden van Koblenz zijn er nog talrijke sporen van terug te vinden. Teveel om op één dag te bezoeken. Wij pikken er voor u enkele hoogtepunten uit.

Vertrek om 8.45 uur naar Plaidt, waar we in het infocentrum Vulkanpark een film ‘Vulkanen van de Eifel – eine heisse geschichte’ bekijken.

Daarna vertrekken we voor een wandeling door het Rauscherpark waar de Nette, een zijriviertje van de Rijn, zich een weg baant door de basaltblokken die werden achtergelaten bij de uitbarsting van de Wannen-vulkaan. Verder op de wandeling komen we langs het Krufter Bachtal, met sporen van de uitbarsting van de Laachersee-vulkaan. De wandeling eindigt aan de Römerbergwerk Meurin (staat niet op het programma).

Met de bus rijden we dan naar de LavaDome van Mendig, waar we 32 meter onder de grond de ‘Lavakeller’ bezoeken : ondergrondse ruimten die in de late middeleeuwen in de lavastroom werden uitgegraven.

Met de bus rijden we rond in de streek om enkele ‘openlucht’-monumenten te bezichtigen : Wingertsbergwand, Eppelsberg, Ettringer Lay, …

We sluiten onze reis af in en rond de abdij van Maria Laach, waar we u nog koffie met koek aanbieden. In de abdij is er gelegenheid tot het bezichtigen van een film van de Benedictijnerkerk. De kerk en het ‘tuincentrum’ alsook enkele gespecialiseerde winkeltjes zijn een bezoek meer dan waard.

 

Contacteer ons

Wens je meer informatie over deze reis ?

Vul dit formulier in en we nemen binnen de 24 uur contact met u op.

captcha