(de slag van) Verdun

Deze reis gaat naar een streek in Frankrijk waar in 1917 één van de bloedigste slagen van de eerste wereldoorlog werden uitgevochten. We konden een beroep doen op Patrick Goossens en Lieve Meiresonne, lid van onze afdeling en expert in de thematiek van de eerste wereldoorlog.  Hun boek ‘Vlaanderen Niemandsland 1914. Van gendarmen, vrijwilligers en burgerwachten tijdens de eerste oorlogsmaanden’ werd uitgegeven bij het Davidsfonds. Ze kennen de streek van Verdun als hun broekzak. Zij waren dan ook de ideale gidsen om ons op deze reis te begeleiden.

Tijdens deze vierdaagse reis verkennen we het oorlogsgebied rond Verdun. We bezoeken slagvelden,  bunkers, forten, ondergrondse bouwwerken en talrijke monumenten die na de oorlog werden opgericht. In vele gevallen blijft er niet veel meer over en maakt het verhaal van onze gidsen duidelijk moeten maken hoe het er vroeger uitzag en wat er precies gebeurde.

Hierbij ons programma.

Dag 1 : Verdoken monumenten en verdwenen dorpjes 

We starten met de Batterie de Duzey, waar het eerste kanonschot van de slag van Verdun werd gelost. We gaan langs in Fleury, één van de verdwenen dorpjes en sluiten de dag af op de Franse begraafplaats in Douaumont, waar we een bezoek brengen aan het Ossuaire (het Knekelhuis).

Dag 2 : het fort van Douaumont - Verdun

We keren terug naar het verdwenen dorp van Douaumont. Via een korte wandeling bereiken we het Fort van Douaumont, waar we de ondergrondse installaties grondig gaan verkennen.

Vrije tijd voor de lunch in Verdun, met aansluitend de keuze tussen een bezoek aan de Cathédrale Notre Dame of nog wat vrije tijd in de stad, voor diegenen die al van het eerste oorlogsgeweld moeten bekomen. We sluiten de dag af met een bezoek aan
l’Usine Bracquier
voor een degustatie van een locale specialiteit: de Dragée de Verdun.

Dag 3 : ondergronds op de Butte de Vauqois

Op dag drie verplaatst het front zich naar de linkeroever van de Maas. Op de Butte de Vauquois werd een zware stellingenoorlog uitgevochten waarbij de Fransen en de Duitsers zich diep ingroeven. We gaan er, gewapend met helm en lamp, de ondergrondse gangen in. Na de middag, bezoeken we de Amerikaanse begraafplaats en het herdenkingsmonument in Montfaucon en sluiten de dag af aan de kerk van Notre-Dame in Mont-devant-Sassey, een mooie romaanse kerk uit de 12-13de

 

Dag 4 : wandeling op het slagveld - Avioth

Op de laatste dag maken we in de voormiddag een wandeling op het slagveld van Verdun, zodat we alle indrukken nog eens goed kunnen laten inwerken. Op de terugreis maken we nog een tussenstop in Avioth, voor een afsluitend bezoek aan de Basiliek Notre-Dame.

 

Contacteer ons

Wens je meer informatie over deze reis ?

Vul dit formulier in en we nemen binnen de 24 uur contact met u op.

captcha