Wenen

6 - 9 december 2018

 

Wenen is een stad die tot de verbeelding spreekt, met een rijke geschiedenis die heel wat sporen achterliet in talrijke historische gebouwen. Ook voor kunst- en muziekliefhebbers is er heel wat te beleven. Een wandeling in het Praterpark en een ritje in het reuzenrad mogen uiteraard niet ontbreken en ook de Kerstmarkt laten we uiteraard niet links liggen.

We hebben voor ons bezoek geen vast programma, wel een uitgebreide menukaart, waar we ter plaatse uit kiezen.

Voor de kunstliefhebbers

 • In het Kunsthistorische Museum loopt een tentoonstelling van Breughel, naar aanleiding van de 450ste verjaardag van zijn overlijden.
 • In de Albertina hangt een uitgebreide collectie van moderne kunst, van Monet tot Picasso.
 • In het Belvedere en in het Leopold Museum kunnen we dan weer kennismaken met de meest bekende Oostenrijkse kunstenaars : Gustav Klimt en Egon Schiele.

Voor de geschiedenis- en architectuurliefhebbers

 • Hofburg, residentie van de Habsburgers met o.a. het Sisi-museum.
 • Stephansdom, de grootste gotische kathedraal van Oostenrijk.
 • Karlskirche met zijn indrukwekkende plafondschilderingen.
 • Het Hundertwasserhaus.
 • Paleis Schönbrunn

Voor de levensgenieters

 • De Christkindlmarkt (Kerstmarkt) op het plein voor het stadhuis.
 • Een klassiek concert Mozart – Strauss
 • Het Praterpark, met een ritje in het reuzenrad.
 • De Donauturm, een uitzicht op Wenen vanop een hoogte van 160 meter.
 • De Spaanse Hofreitschule met de beroemde witte Lipizaner-paarden

De prijs voor deze reis bedraagt   570 EUR per persoon (op basis van kamer en ontbijt), afhankelijk van de gekozen periode. Voor een éénpersoonskamer is er een supplement van 70 EUR.

Inbegrepen :

 • Transport van en naar de luchthaven in België vanuit Denderleeuw.
 • Vlucht Zaventem naar Wenen.
  We nemen een vroege vlucht voor de heenreis (vertrek om 6.30 uur) en een late vlucht voor de terugreis (vertrek om 18.20 uur), zodat de eerste en de laatste dag zo goed als volledig kunnen benut worden.
 • Verblijf van 3 nachten inclusief ontbijt in een 3-sterrenhotel
 • Begeleiding

Een annulatieverzekering is optioneel (**)

De overige onkosten (verplaatsingen in Wenen, middagmalen, avondmalen en inkomgelden) worden ter plaatse afgerekend. We eten in principe in groep, maar je kan ook individueel iets eten.

Waarschijnlijk maken we gebruik van de Vienna Pass, waarmee we de meeste van de hierboven beschreven attracties kunnen bezoeken en bovendien gebruik kunnen maken van de ‘fast lane’, waardoor je niet bij iedere attractie hoeft te wachten. De Vienna Pass kost 98 EUR voor 3 dagen (122 EUR voor 6 dagen).

 

Wat waren de hoogtepunten van onze reis ?

Het is vooraf soms moeilijk in te schatten wat nu werkelijk de moeite loont. Onze beoordeling is allicht subjectief, maar toch al gebaseerd op ons ganse reisgezelschap : 

 1. Het Kunsthistorisch Museum : de tijdelijke tentoonstelling van Bruegel was voor ons voldoende reden om naar Wenen te trekken, maar de permanente collectie heeft sowieso een groot aantal Bruegels in haar bezit. Er zijn ook enkele zalen aan Rubens gewijd en op de benedenverdieping krijg je een mooi overzicht van de wereldgeschiedenis vanaf de oudheid. 

 2. De Albertina : ook hier krijg je waar voor je geld.  Wij konden genieten van de tijdelijke tentoonstelling van Monet, die een overzicht gaf van zijn ganse oeuvre. De permanente collectie (de Batliner collection, genoemd naar een rijke industrieel die ze verzamelde) geeft een mooie overzicht van de kunst van het midden van de 19de tot het midden van de 20ste eeuw.  De appartementen van aartshertog Albrecht loop je door een tiental zalen die nog gedecoreerd zijn met het originele meubilair uit de 18de eeuw. Ook hier hangen nog enkele meesterwerken van Oostenrijkse meesters (Klimt en Schiele), maar voor ons zijn het vooral de tekeningen die Rubens maakte van enkele van zijn kinderen die ons zullen bijblijven ...

 3. Het Oberes Belvedere is de moeite waard, enkel en alleen al voor de werken van Klimt. De Kus is de blikvanger, maar ook zijn andere werken zijn bijzonder mooi. Ook hier een mooi overzicht van de schilderkunst in de 19de en 20ste eeuw, waarin Oostenrijkse schilders getoond worden naast hun internationale tijdgenoten.  De architectuur van het gebouw getuigt van de grandeur van Wenen.  

 4. Het Paleis Schönbrunn mag je eveneens niet overslaan als je naar Wenen gaat. Het paleis van Maria Theresia kan wedijveren met de grootste Europese paleizen en ook de tuinen zijn bijzonder mooi, zelfs in de winter stralen ze iets uit. 

 5. De Hofburg in het centrum toont de Keizerschatten van de Habsburgers. Wat ons nog het meest beviel was het Sissi-museum. Geen spoor van de romantische films over de Keizerin, maar een realistisch beeld van een schoonheid die op haar 16de moest huwen met de keizer, moest zorgen voor een nageslacht dat van hun moeder werd gescheiden gehouden door een bemoeizuchtige schoonmoeder, die zich onttrok aan haar verplichtingen als keizerin en in Geneve werd vermoord door een Italiaanse anarchist. 

 6. Wandelen door de stad, langs kerken en pleinen : de Karlskirche, de Stephansdom, de Dominicaner Kirche, de Jesuitenkirche (voor ons de mooiste), de Michaelerkirche, de Minoritenkirche en de Votivkirche. 

 7. Wenen is een stad voor muziekliefhebbers. Schonbrunn, de Hofburg, het Kursalon en de Opera bieden bijna dagelijks concerten aan. Je moet wel heel vroeg reserveren en de prijzen liggen vrij hoog. Enkele speciale gelegenheden : 
  • In de Jesuitenkirche is er iedere zondag om 10.30 uur een gezongen mis, die je gratis kan bijwonen (vrije bijdrage bij het buitengaan). 
  • In de Hofkapelle kan je op zondag naar de Wiener Sanger Knapen gaan luisteren. Je kan zitplaatsen reserveren (prijs rond de 30 à 40 EUR), maar er zijn ook 'gratis' staanplaatsen waar je een uurtje tevoren kunt voor aanschuiven op een first come, first served basis. 

 

Ga je zelf naar Wenen, dan mag je ons altijd eens contacteren. We hebben wel enkele tips, met antwoorden op volgende vragen : 

 • Waar verblijf je best ?
 • Hoe ga je best van de luchthaven naar de stad ?
 • Wat is de beste manier om je te verplaatsen in Wenen ?
 • Is de Vienna Pass de moeite waard ?

 

Heb je interesse in deze reis ?

Laat het ons dan weten. Zodra er 4 kandidaten zijn, maak ik een voorstel voor een concrete reisdatum. We kunnen vertrekken als er minimum 6 deelnemers zijn. 

Vul onderstaand formulier in om in te schrijven.  We bevestigen je deelname zodra het minimum aantal deelnemers is bereikt. 

Past de voorgestelde datum niet ?   Laat het ons toch weten.  We kunnen altijd een andere datum voorstellen die misschien wel past.